Bijtelling elektrische auto

De bijtelling op elektrische auto’s is extra gunstig. Door middel van voordeligere bijtellingspercentages voor elektrische auto’s probeert de overheid de keuze voor een schone auto te stimuleren. Maar wat zijn de exacte fiscale voordelen die elektrisch rijden met zich meebrengt? Lees hier alles over bijtelling op elektrische auto’s.


Snel naar: Bijtelling elektrische auto’s | Bijtellingspercentages elektrische auto’s | Tarieven door jaren heen | Populaire auto’s | Bijtelling berekenen |


Bijtelling elektrische auto’s

De bijtelling in Nederland is verdeeld in verschillende percentages. De schoonste auto’s krijgen een voordeel door middel van een gereduceerd bijtellingspercentage. Vervuilende auto’s daarentegen moeten de volle mep bijtelling betalen en worden op die manier minder aantrekkelijk gemaakt.

Door de jaren heen is de bijtellingsregeling op elektrische auto’s flink versomberd. Waar een aantal jaren terug nog volledig bijtelling-vrij geregen kon worden in een volledig elektrische auto is anno 2023 het voordeel voor elektrische auto’s flink verlaagd. Sinds 2022 komen volledig elektrische auto’s alleen nog voor de volledige aanschafwaarde in aanmerking voor voordeligere percentages wanneer ze een ingebouwd zonnepaneel hebben dat ze van stroom voorziet. Dit paneel moet ook nog aan specifieke voorwaarden voldoen en de accu mag bovendien geen lood bevatten. Ook in 2023 geldt deze regel nog. Lees alles over deze regels in onze pagina over bijtelling in 2022 en bijtelling in 2023.

Bijtelling elektrische auto’s 2023

In 2023 verandert er ten opzichte van 2022 niet heel veel, behalve dat de grens voor het hogere bijtellingstarief van 22% verlaagd wordt. Waar vorig jaar nog een grens van 35.000 euro gehanteerd werd, bedraagt deze in 2023 30.000 euro. Over de eerste 30.000 euro cataloguswaarde betaal je in 2023 een bijtellingstarief van 16%. Alle waarde boven de 30.000 euro geldt het normale tarief van 22%. Vergeleken met 2022 kost je dit in 2023 netto enkele tientjes per maand extra. Samengevat:

2022 2023
Benzine, diesel en hybride 22% 22%
Volledig elektrisch 16% (eerste 35.000 cataloguswaarde)
22% (rest cataloguswaarde boven 35.000)
16% (eerste 30.000 cataloguswaarde)
22% (rest cataloguswaarde boven 30.000)
Voertuigen op waterstof of zonne-energie 16% 16%

In 2023 ben je dus met een elektrische auto wat duurder uit dan vorig jaar; je betaalt over 5.000 euro extra het hogere bijtellingspercentage, wat neerkomt op netto enkele tientjes per maand extra. Een elektrische auto met een aanschafwaarde van minder dan 30 duizend euro kun je dus nog volledig tegen het 16% bijtellingstarief rijden. In de praktijk zijn (vrijwel) alle populaire elektrische leaseauto’s duurder, dus is dat geen mogelijkheid.

Uitzondering

Als eerder aangegeven is er een uitzondering: voor auto’s die volledig elektrisch zijn en daarnaast aangedreven zijn door geïntegreerde zonnecellen met een vermogen hebben van ten minste 1 kilowattpiek én de accu geen lood bevat. Deze (vrijwel nog) niet verkrijgbare auto’s vallen net als waterstofauto’s volledig in de 16% schaal. Samengevat de uitzonderingen:

  • Volledig elektrische auto’s met geïntegreerde zonnecellen en loodvrije accu
  • Waterstof elektrische auto’s

Elektrische lease auto’s door de jaren heen

Het voordeel van elektrisch rijden voor leasers is de laatste jaren steeds kleiner geworden. Waar jaren terug elektrische auto’s (en zelfs hybride auto’s(!)) nog bijtelling-vrij gereden konden worden, is het percentage bijtelling op elektrische auto’s de laatste jaren steeds verder opgelopen. In 2015 en 2016 lag het bijtellingspercentage nog op 4%, is dit percentage in de jaren daarna verhoogd naar 8 en nu 16%. Bovendien is er een drempelwaarde voor de voordelige tarieven gaan gelden. Ook deze drempel is steeds ongunstiger geworden en van 50.000 per jaar met 5.000 verlaagd tot in 2022 een grens van 35.000 gehanteerd wordt en nu in 2023 zelfs een grens van 30.000 euro. Alle cataloguswaarde boven dat bedrag wordt belast met het standaard bijtellingpercentage van 22%.

Bijtelling populairste elektrische auto’s van 2023

De bijtelling op vrijwel alle populaire elektrische auto’s die momenteel te koop zijn bedraagt 16% over de eerste 30.000 euro aanschafwaarde en 22% over de resterende waarde. Dit geldt voor onder anderen de volgende modellen:

  • Tesla (alle modellen)
  • Audi Etron modellen
  • Porsche Taycan
  • Kia EV6
  • Skoda Enyaq iV
  • BMW iX
  • Hyundai Ioniq 6
  • Mercedes-Benz EQE
  • Volkswagen ID modellen
  • Ford Mustang
  • etc.

Ga je een elektrische auto kopen, dan geldt de bijtelling niet en is de verdeling van populairste modellen heel anders. De voordeligere auto’s met veelal een wat kleinere reikwijdte zijn dan een stuk populairder.

Netto-bijtelling elektrische auto berekenen

Voor al deze auto’s met een bouwjaar van 2023 kun je dus rekenen op deze bijtellingspercentages. Weten hoeveel je precies kwijt gaat zijn aan deze auto’s? Bereken het met onze netto-bijtelling calculator.