Youngtimer regeling 2023

Leaserijders die een oudere auto leasen profiteren van een lagere netto bijtelling. Het zou immers raar zijn als net zo veel betaald zou moeten worden voor een auto die al een aantal jaren oud is als voor een gloednieuw exemplaar. De youngtimer regeling zorgt hiervoor.

>> Bereken bijtelling volgens youngtimer regeling

Wat is de youngtimer regeling?

Wanneer bijtelling berekend wordt, wordt de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto vermenigvuldigd met het bijtellingspercentage. Het bedrag dat hiervan de uitkomst is wordt opgeteld bij het inkomen waarover daarna inkomstenbelasting betaald wordt. De cataloguswaarde is dus van grote invloed op het netto-bijtellingsbedrag dat uiteindelijk betaald wordt.
De oorspronkelijke cataloguswaarde van een auto verandert niet gedurende de jaren. Omdat dit bedrag altijd gelijk blijft, zou een auto van 15 jaar of ouder dus in principe hetzelfde kosten in bijtelling als een gloednieuw exemplaar.
BMW 5 serie youngtimerOm dit te compenseren kunnen ‘youngtimers’ daarom profiteren van de youngtimer regeling. Via deze regeling is vastgelegd dat oudere leaseauto’s niet belast worden met bijtelling over de volledige oorspronkelijke cataloguswaarde, maar tegen de waarde van het voertuig in het huidige economische verkeer, de economische waarde. Er wordt dus gekeken naar de actuele waarde en hierover wordt vervolgens een percentage bijtelling berekend dat afhankelijk is van de CO2-uitstoot van de auto. Het bijtellingspercentage is hoger, maar door de sterk afgenomen waarde van de auto zal de zakelijk rijder met het uiteindelijke netto bijtellingspercentage flink voordeliger uit zijn.

Hoe oud moet de auto zijn om in aanmerking te komen voor de youngtimer regeling?

Een leaseauto van 15 jaar of ouder komt in aanmerking voor deze regeling en profiteert van een aanzienlijk lagere netto-bijtelling. Hierbij wordt maandelijks gekeken of de auto ouder is dan de 15 jaar norm. Wanneer de auto bijvoorbeeld pas na 10 maanden na ingang van het leasecontract deze leeftijd bereikt, zal vanaf maand 11 de youngtimer regeling in werking treden.
Als datum voor de 15-jaar grens wordt de fabricagedatum van de auto genomen. Zo kan het voorkomen dat een auto van eenzelfde model, maar met een recentere fabricagedatum niet in aanmerking komt voor deze regeling, hoewel een eerder gefabriceerd exemplaar wel al een “youngtimer” is.

Youngtimer bijtellingspercentage

Voorheen was het percentage bijtelling dat gold voor auto’s met de youngtimerregeling net als de gewone bijtellingspercentages afhankelijk van de CO2-uitstoot. Zuiniger voertuigen werden minder belast. Tegenwoordig is het yountimer bijtellingspercentage voor alle auto’s gelijkgesteld.

Youngtimer regeling 2023

De youngtimer regeling blijft ook in 2023 nog van kracht en geldt nog altijd voor voertuigen van 15 jaar en ouder. Het moment van eerste registratie van het voertuig geldt als peildatum. Sinds 2020 geldt één bijtellingspercentage op youngtimers: 35%. Dit bedrag is weliswaar hoger dan de standaard bijtelling, maar omdat de dagwaarde van het voertuig mag worden meegenomen in de berekening (in plaats van de nieuwwaarde), is de zakelijke rijder met een youngtimer aanzienlijk voordeliger uit.

Voertuig Bijtellingspercentage over de waarde van het voertuig in het economisch verkeer (dagwaarde)
Alle auto’s van 15 jaar en ouder 35%

Wil je de bijtelling berekenen voor overige voertuigen? Bekijk hier alle bijtellingsregels in 2023

Youngtimer regeling 2019

In 2019 en eerder gold de youngtimerregeling al voor auto’s van 15 jaar en ouder. Toen werd er echter gebruik gemaakt van twee percentages bijtelling op youngtimers: 35% (alle auto’s met uitstoot) en 17% (elektrische auto’s):

CO2-uitstoot per kilometer Soort brandstof Bijtellingspercentage over de waarde van het voertuig in het economisch verkeer (dagwaarde)
0 gram Elektrisch / waterstof 17%
>0 gram Alle brandstoffen 35%

Youngtimer regeling 2016 & 2017

CO2-uitstoot per kilometer Soort brandstof Bijtellingspercentage over de waarde van het voertuig in het economisch verkeer
2016 2017
0 gram Alle brandstoffen 14% 14%
1 gram – 50 gram Alle brandstoffen 25% 25%
51 gram – 106 gram Alle brandstoffen 31% 31%
Meer dan 106 gram Alle brandstoffen 35% 35%

Youngtimer regeling 2015

CO2-uitstoot per kilometer Soort brandstof Bijtellingspercentage over de waarde van het voertuig in het economisch verkeer
0 gram Alle brandstoffen 14%
1 gram – 50 gram Alle brandstoffen 17%
51 gram – 82 gram Alle brandstoffen 24%
83 gram – 110 gram Alle brandstoffen 30%
Meer dan 110 gram Alle brandstoffen 35%